lauantai 28. syyskuuta 2013

Erinomaiselta teelistalta järkyttävän törkyisestä pannusta

Tamperelainen kahvila-kahvipaahtamo Valo on paikallisten keskuudessa käsite; erityisesti kahvin ja hyvän teen ystävien. Itsekin ennen kaupunkiin muuttamista muistan Valoon askeltaneeni lukuisan kerran. Nyt paikallisena ovat käynnit jääneet tähän yhteen - ei tosin kahvilan, vaan oman työn sitovuuden takia.


Nyt tilanne on korjattu, joskin ristiriitaisin tuntemuksin. Pöydässä istuessani mielessäni kilpailevat halu viskoa astioita seinään ja armosta varastaa teepannu, jonka sisältö tulisi ehdottomasti heittää hauduttajansa kasvoille.

Kahvilan Valon teelista on juuri oikeanlainen. Ei liikaa vaihtoehtoja, ja tarjolla oleva valikoima on koostettu ammattitaidolla. Huomaa, että kahvilan omistajat ymmärtävät hyvän teen päälle. Vaikka usko asiaan saa ison kolauksen, teenjuojat ovat teelistan perusteella ihan oikein kulkeneet Valoa kohti kaikki nämä vuodet.

Oma valintani oli herkkäarominen korealainen luomu Seon Cha (3,70 euroa), jonka saan kassalta mukaan noin 4,5 desin teepannussa. Irtotee, jota on silmämääräisesti hieman liikaa vesimäärään nähden, on annosteltu valmiiksi pannuun klassisessa haudutuskorissa. Kysyttäessä haudutusajaksi kerrotaan 5 minuuttia, jonka keskeytin tosin jo parin minuutin kohdalla.


Henkilökohtainen mielipiteeni on, että joitakin hyvin harvoja teelaatuja lukuunottamatta, ei vihreää teetä saa missään tapauksessa hauduttaa yli kahden minuutin. Kaikki sen jälkeen kuluva aika lisää vain haudutteen kitkeryyttä ja juojan katkeruutta. Niin kävi nytkin. Syynä ei siis tosin ollut aika, vaan klassinen väärän lämpöinen vesi. Ihmettelen asiaa kovin, koska täällä, jos jossain pitäisi teen ja kahvien haudutuslämpötilat olla hallussa. Hämmentää.

Kupissa lepäävän haudutetun teen tuoksu on upea. Siinä kiertyvät yhteen harmonisesti ihanan hedelmäinen senchamainen pohjatuoksu ja vivahdus sitrusta. Haudute on vaalean vihertävää ja kirkasta. Johtuen siis aivan liian kuumasta teelehdille kaadetusta vedestä, on kupin juoma kuitenkin yksiselitteisesti pilalla. Se olisi sitä ollut tässä tapauksessa kyllä ilman ylimääräisiä asteitakin, mutta lämmön johdosta siis myös makunsa puolesta.

Teelle ominainen pehmeä ja kukkainen aromi ehtii viipyä ehkä sekunnin kymmenyksen, väistyäkseen hieman vetisen ja karvaan antikliimaksin tieltä, jonka finaalina suuontelon pintalihaksisto terävöityy totaaliseen kramppiin ja parkkihappojen raiskaamat sylkirauhaset tyhjentävät sisältönsä suuhun. Näin käy jokaisella hörppäyksellä.

Haudutusveden lämpötilan osalta on täysin mahdollista, että kyseessä on ammatillinen vahinko. Teen tarjoiluastiat kohdattuani, tekisi mieleni kuitenkin raahautua tarjoilutiskin yli ja paiskoa teepurkit pannuineen maahan. Sisälläni kohoaa raivo, jota eivät onnistu lannistamaan edes kahvilan asiakastilassa lentelevät agressiiviset ampiaiset.


En ole eläissäni saanut mitään eteeni näin likaisissa astioissa tarjoiltuna. Teepannu on anteeksiantamattoman törkyinen ulkoisesti, mutta myös sisältä. Kaatonokka ja pannun sisäpinta ovat vahvasti saostuneen värjäymän peitossa. Teekupin pinnassa on huonon huuhtelun jäljiltä irtolikaa ja teelehden palanen.


Sinä päivänä, kun itse haudutan asiakkaalle teetä edes tuhannen osaa tässä kunnossa olevista teevälineistä, saatte paiskoa pannuni lattiaan, polkea kuppini tuhanteen palaan, riisua hyllyt teestä ja repiä rintakyltin kupeestani.

Ymmärrän vihdoin, miksi Gordon Ramsay vaikuttaa tv-ohjelmissaan teatraalisen raivokkaalta - koska tämän tason ammattimattomuus tällaisessa hyvän teen paikassa on yksinkertaisesti rikos hyllyn hienoja teelaatuja kohtaan. Kahvila Valon teelista on erinomainen ja siksi haudutetun teen hinta suolainen. Tämän kattauksen perusteella koen kuitenkin tulleeni petetyksi.


Lisätietoja kohteesta
Kahvila Valo - www.kahvilavalo.fi
Tampere


PS. Vihreän teen perushaudutusohje litran vettä mukaisesti
1. 6 teemittalusikallista teetä (kukkurallinen teelusikallinen vastaa noin yhtä mittalusikallista)
2. enintään 80-asteinen vesi
3. haudutusaika 2 minuuttia


80-asteista vettä?
Jos veden lämpötilan mittaamiseen ei laatikosta löydy esimerkiksi paisto-/pihvimittaria, itse noudatan seuraavaa menettelyä: litrasta kiehuvalämpöistä vettä mukillinen (noin 2 dl) pois ja tilalle saman verran mahdollisimman kylmää vettä hanasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti